Syvkål from DN on Vimeo.

Retten syvkål består traditionelt af præcist syv slags grønt, men kan også laves med færre.

Ifølge gammel lærdom giver retten godt helbred og ”arbejdsduelighed” hele det kommende år! Det virkede mod hovedpine, mavesmerter, "rygværk" og andre sygdomme, og samtidig holdt suppen hekse og andet troldtøj for døren.

Det er lige nu, at de vilde urter spirer. Så skynd dig ud og saml ingredienser til din syvkål.

Sådan gør I

Snit grøntsager i småstykker og svits dem i olie.

Tilsæt vand og bouillon til de svitsede grøntsager.

Kog til grøntsagerne er møre – husk at røre i gryden jævnligt, så det ikke brænder på!

Skold de vilde urter, skær dem i småstykker og put dem i gryden.

Mos grøntsagerne til massen er tyk.

Smag til med salt og peber og server eventuelt med pandebrød fra bålet.

Indsamling af vilde urter

Det er vigtigt at være sikker i sin sag, når man samler vilde urter.

Ramsløg minder eksempelvis om andre planter, men du kan kende dem på løgduften.

Er du i tvivl, er det bedre at vente, til du er helt sikker.

Du kan finde informationer på nettet og i bøger om vilde urter, eller du kan tage på en tur med DN, og blive klogere på naturen i dit nærområde.

Det skal I bruge:

  • Grøntsager fra køkkenhave, fx. gulerødder, hvidkål, kartofler, knoldselleri, løg, porre, peberrod eller pastinak
  • Vilde urter, fx. skvalderkål, brændenælder, ramsløg løgkarse, mælkebøtteblade, bellis eller fuglegræs
  • Øvrige ingredienser, fx. olie, suppefond, salt og peber