Pilens hanblomster bliver kaldt gæslinger, fordi de er bløde og grå som små ”gåseunger”, når de kommer frem. De bløde gæslinger har fra gammel tid været populært som legetøj for børn.

Bierne og de tidlige sommerfugle er også meget glade for gæslingerne, når de springer ud. Det er noget af det første mad (blomsterstøv), bierne og sommerfuglene kan finde.

Små ænder til påskebordet

Gæslingerne er meget bløde at røre ved, og de er sjove at lave dekorationer af. Prøv at lave en lille andefamilie af forskellige størrelser pilegæslinger.

  1. Lim en stor og en lille gæsling sammen, så den store er kroppen, og den lille er hovedet.
  2. Stil dem op i en række efter hinanden, den største (moren) forrest. Det ser rigtig sødt ud på påskebordet.

Lav en pilering

En nem lille ting at lave i pil er en pilering. Korte pilekviste giver små ringe, lange bliver til lidt større ringe.

  1. Tag et friskt pileskud, ikke for tykt, ca. 50-60 cm langt og bøj enderne mod hinanden.
  2. Sno den tynde ende rundt om den tykke, så der dannes en lille ring.
  3. Bliv ved med at sno rundt om ringen, til pilen er brugt op.
  4. I kan lave en guirlande ved at sno en ny pil ind i den ring, I allerede har lavet. Hvor store ringene skal være, og hvor lang guirlanden skal være, bestemmer I selv.
  5. Udsmyk ringene med tørrede blomster, fjer, påskeklip og meget mere, så er de lige til at hænge op at pynte til påske.

Plant jeres eget piletræ

Det er let at plante et piletræ. Piletræet har enten hun- eller hanblomster. Hvis du vil have store gæslinger på dit piletræ, skal du vælge en gren fra et piletræ med hanblomster. Hunblomsterne sidder i grønne rakler, men de er lidt svære at se.

  1. I foråret skærer I et par grene på ca. 30 cm af og stikker dem i fugtig muldjord. Lad fem til ti centimeter rage op over jorden.
  2. Så er det bare om at vente.

Pil i hundredvis

Der er flere hundrede slags pil i Danmark, og de findes i mange forskellige farver.

Nye pileskud kan vokse op til et par meter i løbet af en sæson. Skuddene er meget smidige, og de er i århundreder blevet brugt til at flette med.

Afskårne pilegrene er smukke på påskebordet. Stil dem i en glasvase, så I kan se deres rødder vokse. Det går ret hurtigt. I kan pynte op til påske ved at hænge farvede æg på grenene.

Pynt påskebordet

Når I finder træer og buske i haven med knopper på, kan I skære et skud af og tage med hjem i stuen. Sæt dem i en vase, så de pynter flot på påskebordet.

Der er mange træer og buske, der er flotte og sjove at tage med indenfor f.eks. tjørn, bøg, mirabel, pil, eg og forsythia.

Er der allergikere i familien, så er f.eks. birkegrene ikke gode at tage med ind.

Hvis I ikke ved, hvad I har plukket, bliver det lettere at se, når der kommer blomster og blade på grenene.

Naturlig smertestillende

Pil har fantastiske, smertestillende og febernedsættende egenskaber, som vi efterligner, når vi laver hovedpinepiller. Der er en rimelig høj koncentration af stoffet acetylsalicylsyre i pilebarken. Det er blevet brugt til at lave dulmende afkog og udtræk af i mange hundrede år.